Menetrend

Wes Welker - Patriots: lépéskényszerben

2013. 03. 15. 17:13
Szerző: Spigo
Kategória: Cikkek

Csütörtöki denveri bemutatkozásakor Wes Welker azt mondta, hogy két olyan csapat volt amelyikben szívesen játszott volna. Nem volt nehéz kitalálni, hogy melyik kettő – Denver és New England. 

A sajtótájékoztató elején csupa szép szóval illette az emúlt hat évet, amit a Patriots színeiben töltött, megköszönve a csapatnak a bizalmat és a lehetőséget, hogy ott játszhatott. Azt mondta, hogy jó a kapcsolata Bill Belichickkel és később hozzátette, hogy a legnehezebb az egész váltásban Tom Brady elhagyása volt.

„Nagy versenyző, óriási játékos, és nagyon jó barát emellet,” mondta Welker, „a legjobbakat kívánom neki.”

Volt egy nagy adag szomorúság az egészben, főleg Welker részéről, mert habár végül Denverben kötött ki és természetesen „nagyon örül a lehetőségnek”, eléggé nyílvánvaló, hogy az egész helyzet nem úgy alakult, ahogy azt a tárgyalási forgatókönyvben ő azt elképzelte.

Welker piaci értéke, ahogy azt ő és David Dunn, illetve Brian Murphy az Athlethes First ügynökségtől elképzelték, nem létezett. A liga sok játékosa ettől szenved jelenleg, hiszen az árak nagyon lent vannak idén a játékospiacon.

Szívszorongató volt azt látni, hogy egy ilyen jó ember, mint Welker, akit Brady a 2012-es Patriots szívének és lelkének nevezett, egy ilyen helyzetben találta magát.

Félreértés ne essék, Welker nem fog éhen halni és még mindig egy remek irányító labdáit fogja elkapni egy Super Bowl esélyes csapatban. Valószínüleg a szurkolók kedencévé is válik majd vakmerő és önzetlen játékával. Azonban íme egy érdekes kérdés: Ha a szabadügynök piac megnyitása előtt tudta volna a két csapat ajánlatát, ugyanezt a döntést hozta volna-e?

A Patriots utolsó ajánlata egy két éves 10 milló dolláros szerződés volt, ami Welker teljesítményétől függően akár 16 millióra is felkúszhatott volna (habár Welker úgy érezte, hogy sok beépített feltétel nagyon nehezen volt elérhető). Ugyanakkor Denverrel kötött szerződése 12 millióról szól szintén két évre. Egy harmadik, 15 milliós ajánlata is volt, de az gyorsan kiesett, mert Welker a Broncosra és a Patriotsra szűkítette döntését.

A piac döntött és persze lehet, hogy ha Welker előre tudja a két ajánlatot, akkor is a Broncosét választja. Azonban ez egyáltalán nem biztos, mert egy nagyon fontos tényező, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni és nem komolyan venni, ami az idő, fontos szerepet játszott ebben a történetben.

A Patriots és Welker ügynökei közötti megbeszélések a szabadügynök-piac nyitása előtti órákban befejeződtek. Abban a pillanatban, miután egy évnyi tárgyalás sorozat nem hozott eredményt a Patriotsnak döntenie kellett: Megkockáztatják-e azt, hogy elveszítik a B opciót, Danny Amendolat, azzal, hogy Welkerre várnak, vagy lépnek.

Léptek.

Várniuk kellett volna? Ki kellett-e egyáltalán engedniük Welkert a piacra? Ezek jogos kérdések és talán Welker, aki annyi mindent tett a csapatért megérdemelt volna még 24-48 órát a csapattól.

De mi történt volna, ha a Patriots megégeti magát és mind Welkerről, mind Amendoláról lecsúszik? Akkor most mi lenne?

Ez itt a jéghideg üzlet helye és ez az ahol a legnagyobb szimpátia sem ér semmit Welker felé. Jogosan vagy nem, a Patriots lépett, és amikor Welker ugyanezt tette a piac nem volt túl kegyes. Csalódástkeltő lehetett, mikor Welker visszatért a Patriotshoz a Broncos ajánlat után, de a Patriots már elkötelezte magát Amendola felé, akinek más kérői is voltak.

Nem így kellett volna történnie. Welker, aki először volt szabadügynök karrierje során, mint kiderült, ő maga kereste fel John Elway-t, hogy szeretne ott játszni.

Magyarán arról van szó, hogy Welker úgy érezte a piac kegyesebb lesz hozzá, míg a Patriots nem várhatott a korai szabadügynök piaci őrült környezetben.

Hallani, hogy a csapat azért fordított ilyen gyorsan hátat Welkernek, mert átalakítja a támadó sémáját. A támadó felfogás folyamatosan változik évről-évre és ennek nincs köze ehhez a döntéshez. Sőt, azt lehetett látni, hogy a csapat gyorsan cselekedett, hogy Welker játékstílusához legközelebbi elkapóra lecsaphasson.

Welker viszont nehéz helyzetben találta magát. A pályán a tapasztalatával és ösztöneivel okosan olvassa a játékot és a lyukakat a védelemben, de a szabadügynök piac olvasása és a tanácsadók tanácsai közötti lavírozás már egészen más tészta.

Könnyen lehet, hogy így alakult a legjobban neki, hogy a Denverbe igazolt. Azonban csütörtökön, még úgy látszott, hogy minden még nagyon friss. Szíve egyik fele már az új csapattal, de a másik még mindig New Englandben van.

Forrás: Mike Reiss - ESPN

Hozzászólások

2013. 03. 15. 17:24
cescf4
emésztenem kell még ezt a hírt, talán a jó draft és "sakkozás" megkönnyíti majd ezt a folyamatot
2013. 03. 15. 17:59
Burkus
Csak a legutóbbi szezonból hány meccs utáni értékelésre emlékszem, ami gyak. arról szólt, hogy Welker mentette a meccset, vitte a hátán a csapatot... Up,&Down-ban annyit írt a kinti szakíró, hogy mindegy mennyit kér, meg kell adni neki... Remélem, nem lesz igazam és nem esik össze a támadó gépezet.
2013. 03. 15. 17:59
chateautorres
Jól hangzik ez a változat is, de a lényeg talán ez:
"Ez itt a jéghideg üzlet helye és ez az ahol a legnagyobb szimpátia sem ér semmit Welker felé. Jogosan vagy nem, a Patriots lépett, és amikor Welker ugyanezt tette a piac nem volt túl kegyes. Csalódástkeltő lehetett, mikor Welker visszatért a Patriotshoz a Broncos ajánlat után, de a Patriots már elkötelezte magát Amendola felé, akinek más kérői is voltak."

Tehát: a Patriots előre tudta, hogy el fogja engedni, ha nagyon meg akart volna egyezni Welkerrel, megtette volna a piac nyitása előtt. Utána valóban a félelem maradt, hogy nem lesz a piacon slot elkapó. (Ennyit a szisztéma váltásról)

Túl kell lépni rajta, mindkét félnek. Voltak a múltban is, lesznek a jövőben is megkérdőjelezhető döntések a játékospiacon, ez is egy ilyen. Biztos nagyon fáj Wes szíve, mint ahogy milliónyi rajongójáé is, de a tulajdonos dönt, övé a pénz a felelősség.
Az hogy Pats-et az amerikai média most éppen egyszerűen Balf....sznak tartja, múló dolog. Holnap majd jön az újabb csont, amit rágcsálni lehet. (Meg különben is jó dolog néha röhögni a Pats-on. Még kint is. Még ha most jogosnak is tűnhet.)
2013. 03. 15. 18:05
mascherano
én ebben a storyban úgy érzem a legnagyobbat Wes ügynöke hibázott
2013. 03. 15. 18:08
chateautorres
Jogos, javítom:
"Meg különben is jó dolog néha röhögni a Pats-on, meg Welkeren, akinek ilyen balfék ügynökei vannak."
2013. 03. 15. 18:06
chateautorres
Most hogy kissé kipityeregtem maga -
Free agancy: Kevin Kolb QB - Team interested: New York Jets
2013. 03. 15. 18:18
Vicente
Ha osszejon Tebow cut... johet hozzank :P
2013. 03. 15. 18:24
Gordon
hát én ezen sírok a röhögéstől:-)
2013. 03. 15. 18:38
Gordon
a WW saga-hoz pedig annyit, hogy elmúlt, lehet mondani, hogy ki milyen balfasz, ki hibázott, ki kért sokat, ki adott volna keveset, ki mire várt, milyen sokat jelentett a csapatnak...VÉGE. Minden ami ezután következik csak tippelés és az azok mellett szóló érvelések.. A jövőbe senki sem lát, Nostredamus sem írt erről semmit, én csak azt tudom, hogy van egy olyan irányítónk akinek minden tudása megvan ahhoz, hogy bárkiből elit WR-t faragjon, WW-vel megtette, megteszi mással is de lehet, hogy mással SB-t is nyerünk...
2013. 03. 15. 18:50
dzsymm
Én annyira nem sajnálom, bár jó srác volt, "remegő" kezekkel. Se ő, se Peyton Manning (bár van egy gyűrűje) nem egy nagy play off menő, de lehet ketten együtt nagyot alkotnak.
2013. 03. 15. 21:40
cescf4
KARMA IS A BITCH (Dumervil) :D :D :D :D
2013. 03. 15. 23:54
pm11
Már kezdek azon is gondolkodni, hogy azért a Broncos, mert ott van olyan irányító aki továbbra is naggyá teheti, hogy megmutassa a Pats-nek hiba volt elengedni. Kíváncsi lettem volna rá egy közepes irányítóval mit tud, amellett, hogy tisztelem, mert nagyon jó játékos...
2013. 03. 16. 09:48
Hozzászólás a(z) Wes Welker - Patriots: lépéskényszerben bejegyzéshez